Είναι ο Temu νόμιμο; Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια παραγγελία

 Αναρωτιέστε αν το Temu είναι απάτη; Δεν είσαι μόνος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα γνωρίζουμε για το Temu για να σας βοηθήσουμε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Εάν είστε συχνός αγοραστής στο διαδίκτυο, το πιθανότερο είναι ότι έχετε συναντήσει έναν ιστότοπο που ονομάζεται TemuΕίναι μια κινεζική ψηφιακή αγορά που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο.

Ίσως αναρωτιέστε αν τα αντικείμενα είναι αληθινά, πόσο χρόνο χρειάζονται για να φτάσουν στην πόρτα σας και αν τα αντικείμενα είναι καλής ποιότητας. Λοιπόν, μην ψάχνετε άλλο, γιατί αυτό το άρθρο εξετάζει όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με το Temu. Ας μπούμε σε αυτό.


Τι είναι το Temu;
Το Temu είναι ένα μεγακατάστημα διαδικτυακών αγορών που προσφέρει σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν μπορείτε να φανταστείτε. Μπορείτε να αγοράσετε αξεσουάρ αυτοκινήτου, ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα εξωτερικού χώρου, ηλεκτρικά εργαλεία, βρεφικά ρούχα και οτιδήποτε άλλο. 

Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Temu είναι ότι πολλά από τα προϊόντα του ιστότοπου είναι απίστευτα φθηνά. Μπορείτε να αγοράσετε γυαλιά ηλίου για 2 $, κολιέ με 1 $ και γιακά κατοικίδιων που λάμπουν στο σκοτάδι με 3 $. Στην πραγματικότητα, ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε είναι πιθανώς στο Temu για λιγότερο από $30.

Μερικοί άνθρωποι συγκρίνουν το Temu με ιστότοπους όπως το Shein, το Wish και το AliExpress, αλλά το Temu είναι λίγο διαφορετικό. Η Shein εστιάζει κυρίως σε είδη μόδας και ένδυσης, ενώ οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν σχεδόν οτιδήποτε στο Temu. Το Wish και το AliExpress είναι γνωστά για το ότι έχουν αντικείμενα χαμηλότερης ποιότητας, μεγαλύτερους χρόνους αποστολής και μικρότερο παράθυρο επιστροφής αντικειμένων.

Το Temu κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022 και γρήγορα ανέβηκε στην πρώτη θέση στις κατηγορίες αγορών του App Store και του Play Store. Οι άνθρωποι έμαθαν για το Temu από διαφημίσεις και προσελκύθηκαν από τις χαμηλές τιμές του ιστότοπου. 

Είναι το Temu ένας νόμιμος ιστότοπος;

Εξαρτάται από τον ορισμό του «νόμιμου». Ναι, τα περισσότερα από τα προϊόντα στο Temu είναι πραγματικά, καθώς θα τα λάβετε και χρειάζονται περίπου 10 ημέρες για να φτάσουν στο κατώφλι σας.

Ωστόσο, όλα τα προϊόντα τεχνολογίας που παραγγέλνετε στο Temu δεν είναι επώνυμα, εκτός εάν έχουν μπλε σημάδι επιλογής στην καταχώριση προϊόντων τους. Μέχρι στιγμής, οι μόνες επαληθευμένες μάρκες τεχνολογίας με μπλε έλεγχο στο Temu είναι η Xiaomi και η Lenovo.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ένας εκπρόσωπος της HP είπε στο ZDNET ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να επαληθεύσει ότι τα προϊόντα HP στο Temu ήταν "από εξουσιοδοτημένο μεταπωλητή ή είναι αυθεντικές συσκευές HP". Μετά την έρευνα , δεν υπάρχουν προϊόντα στο Temu που διαφημίζονται ως προϊόντα HP.

Μερικοί πελάτες λένε ότι τα προϊόντα που παρήγγειλαν φαίνονται ελαφρώς διαφορετικά από ό,τι στον ιστότοπο ή ήταν χαμηλότερης ποιότητας από ό,τι περίμεναν. 

Το Temu προσφέρει πίστωση 5 $ για πακέτα που αγοράζονται με τυπική αποστολή που φτάνουν καθυστερημένα. Η εταιρεία θα σας πιστώσει 13 $ για πακέτα που αγοράστηκαν με γρήγορη αποστολή που  φτάνουν καθυστερημένα . 

Σε άλλες περιπτώσεις, τα αντικείμενα μπορεί να φτάσουν στην ώρα τους, μπορεί να είναι αξιοπρεπή ή καλής ποιότητας και μπορεί να είναι ακριβώς όπως φαίνονται στον ιστότοπο του Temu. Η ποιότητα των προϊόντων μπορεί να είναι απρόβλεπτη, κάτι που δεν διαφέρει τόσο από τις προσφορές σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Εάν λάβετε τα προϊόντα σας και δεν μοιάζουν με την καταχώρισή τους στο διαδίκτυο, ή φτάνουν κατεστραμμένα ή δεν φτάσουν καθόλου, η παραγγελία σας είναι κατάλληλη για το Πρόγραμμα Προστασίας αγορών της Temu . Αυτό το πρόγραμμα εγγυάται την επιστροφή των χρημάτων σας με πλήρη επιστροφή χρημάτων εάν επιστρέψετε τα προϊόντα σας εντός 90 ημερών από την αγορά.  

Γιατί το Temu είναι αμφιλεγόμενο;

Η Temu κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για πιθανούς κινδύνους δεδομένων, αφού η αδελφή της τοποθεσία, η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, ανεστάλη από την Google επειδή περιείχε κακόβουλο λογισμικό. Ωστόσο, σύμφωνα με  το CNBC , οι αναλυτές λένε ότι το Temu είναι λιγότερο απειλητικό και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το Pinduoduo στοχεύουν σε Κινέζους χρήστες. 

Μετά την  απαγόρευσή του στο TikTok , ο κυβερνήτης της Μοντάνα  Γκρεγκ Τζιανφόρτε κατηγόρησε τον Τέμου ότι ήταν «δεμένος με ξένους αντιπάλους»  και απαγόρευσε τη δημοφιλή εφαρμογή αγορών από τις συσκευές της πολιτείας που εκδόθηκε από την κυβέρνηση. 

Επιπλέον, η Επίλεκτη Επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι ο Temu δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα στον ιστότοπο συμμορφώνονται με τον νόμο περί καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων .

Η ίδια έκθεση υποστηρίζει ότι ο Temu εκμεταλλεύεται ένα εμπορικό κενό των ΗΠΑ που επιτρέπει στην εταιρεία να αποφεύγει να πληρώνει δασμούς και να συμμορφώνεται με τους εμπορικούς νόμους και κανονισμούς των ΗΠΑ.

Είναι τα προϊόντα στο Temu καλής ποιότητας;

Το Temu δεν είναι διαπιστευμένο από το Better Business Bureau (BBB) ​​και έχει μέση βαθμολογία δύο στα πέντε αστέρια. Πολλές πρόσφατες καταγγελίες για το Temu στον ιστότοπο της BBB αναφέρουν ότι τα αντικείμενα δεν έφτασαν ποτέ ή, αν έφτασαν, χρειάστηκαν εβδομάδες ή και μήνες για να φτάσουν. 

Επίσης:  Αυτές οι 5 νέες δυνατότητες του Amazon διευκολύνουν την εύρεση των προϊόντων που χρειάζεστε

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο TikTok , οι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με τις αγορές τους στο Temu. Από μικρά gadget και είδη σπιτιού μέχρι ρούχα και παπούτσια, το Temu γίνεται η τελευταία εμμονή του TikTok. 

Δοκίμασα προϊόντα από την Temu και αντιμετώπισα ελάχιστα προβλήματα. Φυσικά, ορισμένα αντικείμενα κατασκευάζονται φθηνά, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο για ένα αντικείμενο από 1 έως 3 $. Ωστόσο, γενικά, τα στοιχεία στο Temu είναι αυτό που θα περίμενε κανείς να είναι.

Σε ποιον ανήκει το Temu;

Η μητρική εταιρεία του Temu είναι η PDD Holdings, ένας πολυεθνικός εμπορικός όμιλος με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Η PDD Holdings κατέχει την Temu και την αδελφή της εταιρεία, την Pinduoduo. 

Ωστόσο, είναι λίγο δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ακριβής προέλευση του Temu. Σε μια κατάθεση SEC 6-K του Φεβρουαρίου 2023 , η Pinduoduo Inc. άλλαξε το όνομά της σε PDD Holdings σε ειδικό ψήφισμα. Η εταιρεία μετέφερε επίσης τα κύρια εκτελεστικά γραφεία της από τη Σαγκάη της Κίνας στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Η μετεγκατάσταση του εκτελεστικού γραφείου δεν είναι απαραιτήτως κόκκινη σημαία, καθώς πολλές εταιρείες τεχνολογίας -- συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών -- μετακομίζουν στην Ιρλανδία λόγω των χαμηλών εταιρικών φορολογικών συντελεστών της χώρας .Ο Temu λέει ότι η εταιρεία ιδρύθηκε στη Βοστώνη το 2022, αλλά η σελίδα "About Us" του ιστότοπου δεν αναφέρει τη μητρική της εταιρεία, σύμφωνα με την Washington Post . Το γραφείο της Temu στη Βοστώνη δεν είναι μια αποθήκη γεμάτη προϊόντα, αλλά περισσότερο από πιθανό είναι το κεντρικό γραφείο που είναι συνδεδεμένο με άλλα γραφεία της Temu παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Boston Globe , ο Temu επέλεξε να στήσει στρατόπεδο στη Βοστώνη εν μέρει λόγω της γειτνίασής της με τον Καναδά, όπου η εταιρεία άνοιξε πρόσφατα ένα άλλο γραφείο.

Πώς είναι όλα τόσο φθηνά στο Temu;

Τα είδη στο Temu είναι εξαιρετικά φθηνά. Η Temu λέει ότι διατηρεί τα προϊόντα της προσιτά συνδέοντας τους πελάτες απευθείας με τους προμηθευτές, ενώ η Temu χειρίζεται την αποστολή των αντικειμένων στους πελάτες. Έτσι, η Temu δεν κατέχει τα προϊόντα που αναφέρονται στον ιστότοπό της και λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η μητρική εταιρεία του Temu, PDD Holdings, κατέχει μια άλλη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που ονομάζεται Pinduoduo που δραστηριοποιείται στην Κίνα. Το Pinduoduo είχε έσοδα πάνω από 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. 

Επίσης:  Τα καλύτερα ακουστικά για μουσική: Έλεγχος από ειδικούς

Ωστόσο, η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η Temu μπορεί να κάνει τα προϊόντα της τόσο φθηνά για τους αμερικανούς καταναλωτές επειδή η εταιρεία λειτουργεί κάτω από το παραθυράκι de minimis, το οποίο επιτρέπει σε εισαγωγές αξίας κάτω των 800 $ να εισέρχονται στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώνουν δασμούς, φόρους και τέλη και υποβάλλονται σε αυστηρό έλεγχο. Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι η Temu μπορεί να κάνει τα προϊόντα της φθηνότερα χρησιμοποιώντας τη διάταξη de minimis για να αποφύγει τους εισαγωγικούς δασμούς, τους δασμούς και τους τελωνειακούς ελέγχους των ΗΠΑ.

Παράγει η Temu τα προϊόντα της ηθικά;

Σύμφωνα με το Retail Insider , το μοντέλο αντίστροφης κατασκευής της Temu βοηθά την εταιρεία να μειώσει τα απόβλητα μετρώντας με μεγαλύτερη ακρίβεια τα προϊόντα που επιθυμούν οι πελάτες. 

Ο Κώδικας Δεοντολογίας Τρίτων της Temu τονίζει ότι η εταιρεία εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής για προμηθευτές που χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία για την κατασκευή προϊόντων. Όλοι οι πωλητές Temu πρέπει να συμμορφώνονται με τους τοπικούς νόμους για τους μισθούς και τις ώρες εργασίας και οι συνθήκες εργασίας τους πρέπει να είναι ασφαλείς και μη καταχρηστικές. 

Ωστόσο, η έκθεση της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Temu δεν διαθέτει πρόγραμμα ελέγχου ή συμμόρφωσης για να διασφαλίσει ότι οι πωλητές παραμένουν σε συμμόρφωση με τον Κώδικα Δεοντολογίας της.

Αν αναρωτιέστε αν το Temu είναι περιβαλλοντικά ηθικό, αυτό είναι ένα πιο περίπλοκο θέμα. Ιστότοποι όπως το Temu, το Shein και το AliExpress λένε ότι έχουν δεσμευτεί για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ψηφιοποιώντας την οικονομία, μειώνοντας τα απόβλητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και αντισταθμίζοντας τις εκπομπές άνθρακα.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις εταιρείες διανέμουν επίσης προϊόντα που περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που τελικά καταλήγουν σε χωματερές . Αυτές οι εταιρείες ισχυρίζονται επίσης ότι αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους αγοράζοντας πιστώσεις άνθρακα για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών βιωσιμότητας. Αλλά πώς, πότε και πού αυτές οι πιστώσεις άνθρακα βοηθούν το περιβάλλον είναι ασαφές.

Επιπλέον, η έκθεση της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Temu δεν διασφαλίζει σωστά τα προϊόντα της ότι δεν είναι αποτέλεσμα καταναγκαστικής εργασίας. Είναι παράνομο να πουλάς αντικείμενα στις ΗΠΑ που προέρχονται από την περιοχή Xinjiang της Κίνας . 

Η περιοχή Xinjiang της Κίνας έχει μια περίπλοκη και βίαιη ιστορία μεταξύ της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού των Ουιγούρων. Είναι σύνηθες τα είδη που κατασκευάζονται σε αυτήν την περιοχή να είναι προϊόν καταναγκαστικής εργασίας.

Ποια δεδομένα συλλέγει ο Temu από εσάς;

Όλες οι εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου συλλέγουν δεδομένα από εσάς όταν δημιουργείτε έναν λογαριασμό και επισκέπτεστε την αρχική σελίδα της εφαρμογής. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να κυμαίνονται από την ακριβή φυσική τοποθεσία, τη διεύθυνση και το αναγνωριστικό της συσκευής σας έως το ιστορικό αναζήτησης, τα στοιχεία πληρωμής και τις επαφές σας.

Ορισμένες εφαρμογές χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να σας παρακολουθούν σε εφαρμογές και ιστότοπους, να κατανοούν την απόδοση και να σας στοχεύουν με διαφημίσεις.

Ορισμένα από αυτά τα δεδομένα συνδέονται με την ταυτότητά σας και άλλα όχι -- η σύνδεση εξαρτάται από την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε. Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων τους και είναι επιφυλακτικοί ειδικά για την αποθήκευση δεδομένων από εφαρμογές που βασίζονται στην Κίνα.

Επίσης: Πώς να προστατεύσετε και να προστατεύσετε τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Αν και αυτή η ανησυχία για τα δεδομένα μπορεί να είναι έγκυρη, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι εφαρμογές μπορούν να συλλέγουν και να αποθηκεύουν τα δεδομένα σας με λίγα όρια, καθώς τα δεδομένα χρηστών των πολιτών των ΗΠΑ δεν προστατεύονται ομοσπονδιακά βάσει ενός ενιαίου νόμου . Ως αποτέλεσμα, η συλλογή δεδομένων παραμένει άναρχη στις περισσότερες πολιτείες. 

Επειδή τα δεδομένα Αμερικανών χρηστών παραμένουν ομοσπονδιακά μη ρυθμιζόμενα, η Temu ενδέχεται να έχει πρόσβαση στο πιστωτικό ιστορικό σας , η Walmart μπορεί να συλλέγει τις βιομετρικές σας πληροφορίες (δαχτυλικά αποτυπώματα, γεωμετρία προσώπου και εικόνες αμφιβληστροειδούς) και η Amazon μπορεί να συλλέγει τις φωνητικές σας ηχογραφήσεις όταν μιλάτε στην Alexa.

Καθώς τα δεδομένα χρηστών των Αμερικανών δεν προστατεύονται πλήρως, εναπόκειται στο άτομο να αποφασίσει πόσα από τα δεδομένα του θέλει να παραιτηθεί -- και σε ποιες πλατφόρμες θέλει να τα δώσει.

Είναι η Temu καλή εταιρεία για αγορά;

Οι διαδικτυακές αγορές μπορεί να είναι ένα στοίχημα. Ψεύτικες κριτικές είναι διάσπαρτες σε αμερικανικούς λιανοπωλητές, όπως  η Amazon και η Walmart , οι οποίες βλάπτουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Τα πακέτα μπορεί να χαθούν κατά τη μεταφορά, να κλαπούν από το κατώφλι σας, να σπάσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποστολής ή το προϊόν σας μπορεί να εμφανιστεί εντελώς διαφορετικό από ό,τι στο διαδίκτυο. 

Η τυπική πολιτική αποστολής του Temu στις ΗΠΑ είναι δωρεάν, αλλά τα προϊόντα σας δεν αναμένεται να αποσταλούν για επτά έως 15 εργάσιμες ημέρες. Ο Temu λέει ότι εάν το δέμα σας δεν φτάσει ποτέ ή εάν σας είπαν ότι έχει παραδοθεί αλλά δεν έχει παραδοθεί, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εξυπηρέτηση πελατών εντός 90 ημερών από την αγορά.

Τελικα ειναι το temu απατή;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγόρασα μερικά geeky πράγματα εκτός επωνυμίας από τον Temu (και δεν ήμουν τρελός γι 'αυτό)